Častkovské hody 2014

26.09.2014 11:24

                              

Čo sú to vlastne hody? V Encyklopédii ľudovej kultúry Slovenska sa píše, že : ´´HODY´´- sú  tradičná slávnosť spojená s hostinou na počesť výročia posviacky kostola alebo na deň jeho patróna. 

U nás je tento deň 15. septembra na Sedembolestnú Pannu Máriu.

Tradičné Častkovské hody sa konali tento rok v dňoch 13. - 14. septembra 2014.

Boli výnimočné tým že našu krásnu obec navštívil predseda vlády SR p. Róbert Fico, ktorý spolu s našim p. starostom Dušanom Bublavým slávnostným prestrihnutím pásky uviedli do prevádzky zrekonštruovaný kultúrny dom. Medzi milými hosťami nechýbal ani župan nášho kraja p. Jaroslav Baška, vicežupan p. Jozef Trstenský a starostovia z okolitých obcí.

 

Medzi nezabudnuteľný kultúrny zážitok počas hodových dní patril hudobný festival, na ktorom vystúpili populárny DESMOD, známa speváčka Zuzana Smatanová a pre mladšiu, ale aj staršiu generáciu raper EGO, skupina Patália, Zoči Voči a Fuera Fondo.

Síce hodové dni- najväčší sviatok v našej obci máme už za sebou, môžeme si ho pripomenúť priloženými fotografiami v našej fotogalérii.

Hodová nedeľa začala slávnostnou svätou omšou v Rímskokatolíckom kostole v Častkovciach a pokračovala o 14. hodine v Kultúrnom dome hudobnou skupinou Borovienka a o 16. hodine hudobnou skupinou Lieskované. Pre našich obyvateľov, ale ich návštevy a známych boli pred Kultúrnym domom i predávajúci, kde si mohli zakúpiť rôzne maličkosti, sladkosti,....Magdalénka Červeňanská svojimi šikovnými rukami vyzdobila tváričky našich detí rôznymi motívmi, či zvieratkami. 

Dúfame, že sa tohtoročné hodové slávnosti našim občanom páčili a tešíme sa na oslavy zasa o rok.

SOBOTA

NEDEĽA